graffiti_1_small.jpggraffiti_2_small.jpggraffiti_3_small.jpg

Οι μαθητές του σχολείου μας μιλούν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για το πρόγραμμα "Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου"

IMG 1803 a

IMG 1793res

Ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φέρνει τους μαθητές και τις μαθήτριες του λυκείου πιο κοντά στην κατανόηση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και τις νομοθετικές διαδικασίες, επενδύοντας έτσι σε μία γενιά πολιτών, καλά ενημερωμένων, που θα έχουν ενεργότερη συμμετοχή στο δημοκρατικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζω τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λυδία, μαθήτρια της Α' λυκείου, που συμμετέχει στο πρόγραμμα με το σχολείο της, το 2ο Λύκειο Βριλησσίων. 

«Έχει εμβαθύνει η γνώση μας στη λειτουργία των πολιτικών θεσμών, ως προς τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, το πώς ψηφίζονται οι νόμοι. Πράγματα που αγνοούσαμε ή είχαμε ελλιπή γνώση για αυτά, τώρα αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα που έχουν για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», είπε από την πλευρά της η Ζέτα, μαθήτρια της Β' λυκείου.

«Είναι θεσμοί που τους βλέπουμε σαν κάτι μακρινό, αλλά μέσω του προγράμματος έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε κοντά και να μάθουμε τα πάντα για τις διαδικασίες», συμπλήρωσε η Έλενα, μαθήτρια της Α' λυκείου. 

Μέσω του προγράμματος, μαθητές και καθηγητές παρακινούνται να έρθουν σε επαφή με Ευρωβουλευτές, ΜΜΕ, τοπικούς και άλλους παράγοντες - αναπτύσσοντας σχετικές δεξιότητες - ενώ παράλληλα, στο μέτρο του δυνατού, προσφέρεται η δυνατότητα συμμετοχής, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, σε προγράμματα και ημερίδες που διοργανώνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. 

Η ομάδα του 2ου λυκείου Βριλησσίων, μαζί με πολλούς ακόμα συμμαθητές που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επισκέφθηκε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Η επίσκεψη, όπως είπε η Ζέτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενίσχυσε το κομμάτι της βιωματικής μάθησης, έδωσε όμως και χώρο για στοχασμό πάνω στις γνώσεις που απέκτησαν. «Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε ποιες αξίες υπερασπίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μου άρεσε ότι στο κτίριο υπήρχαν συμβολισμοί ακόμα και στα υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να οικοδομηθεί», σημείωσε η Λυδία και η Έλενα πρόσθεσε: «Ήταν ιδιαίτερος ο συμβολισμός της χρήσης του γυαλιού ως κυρίαρχο υλικό, ως σύμβολο της διαφάνειας στους θεσμούς και τις διαδικασίες».

Αναδημοσίευση από άρθρο της Αθηνάς Καστρινάκη στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: Σχολεία σε ρόλο πρέσβεων των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ERASMUS PLUS - BARLINEK POLAND

Η ομάδα ERASMUS PLUS του 2ου Λυκείου Βριλησσίων αποτελούμενη από 14 μαθητές και 3 καθηγητές επισκέφθηκε το Barlinek της Πολωνίας για την τελευταία διεθνική συνάντηση του προγράμματος εξωσχολικών δραστηριοτήτων

"We make our dreams come true about education and work in EU countries"

Η επίσκεψη στο Barlinek πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 20 Απριλίου 2018.

Barlinek Apr 2018

Στη συνάντηση εκτός από τους μαθητές και τους καθηγητές του Πολωνικού σχολείου που ήταν οι οικοδεσπότες, συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές από σχολείο του Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Οι μαθητές των τριών σχολείων συνεργάστηκαν αρμονικά στις προγραμματισμένες δραστηριότητες και επισκέψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια των γειτονικών πόλεων, έζησαν στους ρυθμούς της μικρής πόλης του Barlinek, γεύτηκαν την τοπική κουζίνα και διασκέδασαν όλοι μαζί.

Οι Έλληνες μαθητές καθηγητές γύρισαν στην Ελλαδα ενθουσιασμένοι με την Πολωνική φιλοξενία, γεμάτοι εμπειρίες, εικόνες, εντυπώσεις και αναμνήσεις ως επισφράγισμα ενός άρτια οργανωμένου διεθνούς προγράμματος ERASMUS PLUS.

Επίσης οι Έλληνες μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν στους ξένους εταίρους, Πολωνούς και Κροάτες, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας και να ζήσουν μαζί τους στιγμές φιλίας, συνεργασίας και κοινωνικοποίησης που προδιαγράφουν το κοινό μέλλον των λαών.

Η Ελλάδα παντού στον κόσμο!

Στους παρακάτω συνδέσμους απολαύστε στιγμές από την επίσκεψη στην Πολωνία.

 Το video της επίσκεψης: https://youtu.be/V4YnD7G3_zY

 Αναχώρηση - αεροδρόμιο: https://photos.app.goo.gl/g8nAGBQGYz8j8E0B3

 Υποδοχή και αποχαιρετισμός: https://photos.app.goo.gl/W8AGjxukwAtGtHEu6

 Barlinek - η πόλη: https://photos.app.goo.gl/BdA7cR7WFZgk4WRD9

 Barlinek - στα σχολεία: https://photos.app.goo.gl/bdC1fqhCAJM2NjtUA

 Barlinek - επισκέψεις: https://photos.app.goo.gl/c0Fr7ogNwsqICQ632

 Barlinek - Nordic walking: https://photos.app.goo.gl/Uyv5YEbyVKLDtBkZ9

 Torun - η πόλη: https://photos.app.goo.gl/xlLJROOUjPE3I2Yl1

 Torun - ginger bread museum: https://photos.app.goo.gl/U0uQrwGOdlf51oiC2

 Torun - KOPERNIKA University: https://photos.app.goo.gl/hVf9L3rRnrjvBUdw8

 Sczcezin - η πόλη: https://photos.app.goo.gl/M9ZXEzWzV6JP1tJd6

 Sczcezin - Underground museum: https://photos.app.goo.gl/b6rfpH92sdZLGh3a7

 Szczecin - WSM University: https://photos.app.goo.gl/3TP5SNwTMsX8z4bt6

 Πρόσωπα: https://photos.app.goo.gl/fUzThAo9hykANx477

 Ζωντανές εικόνες: https://photos.app.goo.gl/jisuBZufIgBJpZDe2

Επικοινωνία

τηλ 2106132567

fax 2108040644

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Joomla templates by a4joomla