ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Έχουμε τη χαρά να σας γνωστοποιήσουμε πως το σχολείο μας έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο νέο κύκλο του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Η επιλογή του σχολείου μας έγινε μετά από ένα αριθμό ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής που ξεπέρασαν τις 240.
Αφού λάβαμε υπόψη μας και τις οδηγίες που μας είχαν δοθεί, προχωρήσαμε στην επιλογή των 12 μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με βάση όχι μόνο τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και τα πιστοποιημένα πτυχία των ξένων γλωσσών που κατέχουν, αλλά και τη δέσμευση και τον ενθουσιασμό που επέδειξαν για το ίδιο το Πρόγραμμα.
Οι έξι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής:
Καβακλή Αικατερίνη
Καραθανάση Βασιλική
Κωσταγιάννη Μαρία
Ρουχωτά Μαρία
Στεφανή Χριστίνα
Χαρίση Άννα
Μερικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα:
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τμήμα Δ ́, Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων και με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, συνεχίζει κατά το σχολικό έτος 2022-2023 την υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (European Parliament Ambassador School - EPAS).
Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση από Λύκεια Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως σε μαθητές/τριες των τριών τάξεων του Λυκείου.
Κεντρικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, η βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και η βασική κατανόηση του πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω των διαφόρων δράσεων οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι μαθητές/τριες ενημερώνονται για τα θεμελιώδη δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, με απώτερο στόχο την ενεργή συμμετοχή τους στο «δημοκρατικό γίγνεσθαι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προβλέπεται εύρος αυτονομίας στην επιλογή και μορφή των δράσεων αυτών, οι οποίες πραγματοποιούνται από τα σχολεία σύμφωνα με τις συμβουλευτικές οδηγίες του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Το Πρόγραμμα βασίζεται εν πολλοίς στη χρήση των εκπαιδευτικών εργαλείων που προσφέρονται στα συμμετέχοντα σχολεία και στην ενεργό στήριξη της Διεύθυνσης και των Συλλόγων Καθηγητών και Γονέων κάθε σχολείου. Μέσω του EPAS μαθητές και διδάσκοντες παρακινούνται να έρθουν σε επαφή με Ευρωβουλευτές, Μ.Μ.Ε., τοπικούς και άλλους παράγοντες και τους παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, σε προγράμματα και ημερίδες που διοργανώνονται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Ακαδημαϊκή υποστήριξη στα συμμετέχοντα σχολεία παρέχεται κατά τη διάρκεια όλου του σχολικού έτους από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Στο τέλος του σχολικού έτους οι δράσεις των σχολείων αξιολογούνται και, εφόσον κριθούν ικανοποιητικές, απονέμεται ο τίτλος του «Σχολείου Πρέσβη» στα συμμετέχοντα σχολεία, καθώς και του «Καθηγητή-Πρέσβη» και «Μαθητή-Πρέσβη» στους συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές.
Ο πίνακας με τα επιτυχόντα σχολεία είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (https://www.europarl.europa.eu/greece) καθώς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (http://edutv.gr/index.php/epas-ambassadors).
Από την σχολική χρονιά 2021-2022 η συμμετοχή κάθε σχολείου έχει μέγιστη διάρκεια τρία συνεχόμενα χρόνια.
Οι δράσεις κάθε λυκείου που θέλει να αποκτήσει τον τίτλο του Σχολείου-Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να συνάδουν με τους στόχους του Προγράμματος.
Η μορφή των δράσεων εξαρτάται από τον τύπο της δράσης - τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να αναπτύξουν ότι είναι πιο πρόσφορο για τη επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων της κάθε δράσης. Καλό είναι να υπάρχει ένας συνδυασμός μορφών δράσεων. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- Προσομοίωση λειτουργίας του ΕΚ
- Παρουσιάσεις
- Συζητήσεις στο σχολείο (ή/και εκτός του σχολείου), ενδεχομένως στην παρουσία (έστω διαδικτυακά) ενός επιλεγμένου προσώπου (πχ Ευρωβουλευτή, ακαδημαϊκού, ειδικού κ.α.)
- Δημιουργία μικρών ταινιών (φιλμάκια) ή ντοκιμαντέρ με ανάλογο προς τους στόχους του Προγράμματος περιεχόμενο
- Συμμετοχή σε εκδηλώσεις τοπικών φορέων
- Ανάμειξη των (τοπικών) Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
- Δημιουργία ιστοσελίδας και άλλων κοινωνικών δικτύων
- Κοινές δράσεις με άλλα συμμετέχοντα σχολεία
Η αναγόρευση ενός σχολείου σε «Σχολείο-Πρέσβης του ΕΚ» σηματοδοτεί την απαρχή μιας στενότερης συνεργασίας με το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα, και κατ΄ επέκταση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία σκοπό έχει από τη μια τη μεταλαμπάδευση των εμπειριών που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες σε νεότερους μαθητές και τη συνέχιση του Προγράμματος στις επόμενες χρονιές, και από την άλλη την προβολή κάθε Σχολείου-Πρέσβη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.